Zandstralen van gevels

Bookmark and Share

Met zandstralen worden de gevels gereinigd met behulp van water en een straalmiddel. Vroeger werd hiervoor zand gebruikt. De bovenlaag van gevels ging daarbij verloren en meer dan eens raakten gevels en voegen blijvend beschadigd. Het stof dat daarbij vrijkwam zorgde bovendien voor ongezonde werk- en leefomstandigheden, voor zowel de gevelreiniger als de omgeving rondom het werkgebied.

Het zandstralen van nu

Tegenwoordig is het zand vervangen door andere straalmiddelen. Deze straalmiddelen worden vermengd met water. Dit mengsel wordt onder lage druk op de gevel gespoten. Door het te vermengen met water kan er zachter gestraald worden. Bovendien reduceert het water de hoeveelheid vrijgekomen stof aanzienlijk, waardoor het werk minder overlast veroorzaakt. Stralen is zeer geschikt om zware vervuiling, zoals graffiti en zware roetaanslag te verwijderen. Zandstralen is door de zachte methode ook geschikt voor poreuze ondergronden.

Het juiste zandstraalmiddel

Er zijn tientallen soorten straalmiddelen. Welk straalmiddel geschikt is voor uw klus, hangt af van de steensoort en de aard van vervuiling. Daarbij zijn de afmetingen en de mild- of hardheid van de straaldeeltjes belangrijk.
Een veel gebruikt middel om te zandstralen is olivine. Het stralen met olivine wordt ook wel gritstralen genoemd. Dit type straalmiddel is mild maar effectief genoeg om zware vervuiling te verwijderen, zonder de ondergrond (hoe poreus ook) te beschadigen. U kunt het beste de keuze van het te gebruiken straalmiddel overlaten aan de professional.

Het zandstralen gaat als volgt te werk:

  1. Steigers plaatsen: Om stofoverlast zoveel mogelijk te beperken worden er steigers tegen de gevel geplaatst. Aan deze steigers komen groenen netten die het stof opvangen. Aan de zijkanten en onder de steigers plaats men zeil om het straalmiddel op te vangen en overlast voor de omgeving te beperken. Steigers zijn niet altijd nodig en worden vooral bij grote oppervlakken toegepast;
  2. Straalmiddel voorbereiden: Het water en straalmiddel worden gemengd. Het water zorgt ervoor dat er zachter kan worden gestraald en er minder schadelijke stofdeeltjes in de atmosfeer terechtkomen. Deze stofdeeltjes zijn met het blote oog niet te zien en kunnen lange tijd na de werkzaamheden nog in de lucht blijven hangen;
  3. Reiniging: De gevel wordt onder lage druk schoongespoten. In veel gevallen kunnen bestaande voegen hierbij behouden blijven, dit is erg afhankelijk van het type voeg;
  4. Straalafval opvangen: Tijdens het stralen wordt het straalafval opgevangen. Dit is blubber vermengd met de vervuiling die van de gevel af is gekomen. Na het opvangen wordt het straalafval voor u afgevoerd naar een afvalverwerkingsbedrijf.

Aandachtspunten voor zandstralen

Indien u kiest voor zandstralen, dient u om een aantal zaken te denken. Voor het zandstralen heeft u vaak een vergunning of ontheffing nodig. Veel gevelreiniging specialisten hebben afspraken met de gemeente waardoor ze een vergunning krijgen. De gevelreinigers houden zich aan wettelijk vastgelegde milieu- en gezondheidsregels in ruil voor toestemming om te zandstralen.
Na het stralen wordt vaak geadviseerd om de gevel te impregneren. Zo behoud u het effect van het zandstralen langer en het verbetert de weerbaarheid van de gevel en voegen aanzienlijk.

Vraag vandaag nog meerdere offertes aan voor het zandstralen van uw gevel

Bij gevelreiniging – gevelrenovatie vraagt u in een keer een aantal offertes op maat aan bij diverse aanbieders. Zo u kunt u zelf een keuze maken welke offerte u het meest aanspreekt en welke prijs het beste bij u past.

Het aanvragen van offertes voor zandstralen is kosteloos en geheel vrijblijvend.



Lees meer:
> Stoomreiniging
> Hogedrukreiniging
> Zandstralen
> Chemische reiniging
> Laserreiniging