Gevel impregneren, uitbesteden of niet?

Bookmark and Share

Impregneren beschermt uw gevels tegen vocht, maar waarom is het raadzaam om de gevel te impregneren? Stenen en voegen bestaan uit natuurlijke materialen. Deze natuurlijke materialen bevatten mineralen en zijn poreus. Ze vormen daardoor een goede voedingsbodem voor algen en mossen. Het impregneren maakt de gevel waterafstotend, zodat water minder vat krijgt. Impregneren wordt ook wel hydrofoberen genoemd.

Werkwijze impregneren

  1. De gevel is gereinigd en/of gerenoveerd: 
Voordat een gevel doeltreffend geïmpregneerd kan worden, mag deze geen scheurtjes, kapotte voegen of vuiligheid bevatten. De gevel moet daarom altijd vóór het impregneren met een speciale reinigingstechniek schoongemaakt zijn. Dit is vooral belangrijk indien de gevel een renovatie heeft ondergaan. De gevel dient schoon en droog te zijn. De gevelspecialist heeft de gevel gezien en heeft beoordeeld welk impregneermiddel geschikt is;
  2. Onderdelen afdekken: 
Delen van gevels die niet behandeld mogen worden, zoals ramen, kozijnen, deuren en dorpels, moeten worden afgedekt met folie;
  3. Impregneermiddel aanbrengen: 
Het aanbrengen van het impregneermiddel gaat aan de hand van de 'vloeimethode'. Van boven naar beneden wordt de gevel stukje voor stukje doordrenkt met de impregneervloeistof.

De voordelen van impregneren

Impregneren van gevels biedt veel voordelen, op de korte, maar vooral ook langer termijn.

  • Waterafstotende gevel: 
De waterafstotende laag beschermt de mineralen in de gevel tegen water, zout en zuren. Tegelijkertijd kunnen mossen en algen zich niet met die mineralen en het water voeden. Ze krijgen geen grip op de stenen en voegen en de kleur van de gevel blijft intact. Maar, impregneren biedt niet alleen bescherming tegen begroeiing; ook luchtvervuiling, zoals het roet van uitlaatgassen, kan geen verkleuring veroorzaken;
  • Bescherming tegen indringend vocht: 
Gevels die vaak in de wind of slagregen staan worden sneller aangetast dan gevels die minder hardnekkige weersinvloeden te verduren hebben. Het impregneren houdt indringend vocht tegen;
  • Verbeterde isolatiewaarde van de gevel: 
Doordat de gevel droog blijft isoleert deze ook veel beter. Het binnenklimaat blijft constanter en gaat er aangenaam op vooruit. De kachel kan vaker lager, of helemaal uit en dat scheelt in de jaarlijkse energiekosten;
  • Verbeterde dooi- en vorstbestendigheid: 
Sneeuw en vocht wat in of op de gevel bevriest veroorzaakt kristallen. Deze kristallen zetten uit en drukken op de stenen en voegen. Deze druk veroorzaakt haarscheurtjes en andere beschadigingen. De impregneerlaag zorgt dat sneeuw en vocht zich niet hechten;
  • De gevel blijft ademen: 
Vocht van buiten kan niet binnendringen, maar vocht uit de gevel kan wel naar buiten 'ademen'. Het binnenklimaat blijft daardoor constant en vochtproblemen worden tegengegaan.

Een belangrijk voordeel van impregneren is dat het de bouwkundige staat van de gevel verbetert en behoudt. Dit is niet alleen prettig voor u als bewoner, maar ook voor de waarde van de woning mocht u deze in de toekomst willen verkopen. De waarde van uw woning zal langer op pijl blijven, of zelfs verhogen.

Aandachtspunten

Gevel impregneren, of hydrofoberen, is een specialistische klus. Niet iedere gevel heeft er baat bij. Bekijk daarom onze aandachtspunten voor u tot actie overgaat.

  • Laat de gevel altijd vóór het impregneren professioneel reinigen, tenzij het nieuwbouw betreft. Het impregneermiddel werkt pas goed wanneer het voldoende tot de gevel kan indringen. Dit is alleen mogelijk met een schone ondergrond. Afhankelijk van het soort vervuiling moet de gevel eerst schoongemaakt worden door deze te stoomreinigen, chemisch te reinigen, of te zandstralen.
  • Impregneren heeft niet altijd zin. Een gevel impregneren lost niet alle problemen op. Kampt uw gevel voor het impregneren al met ernstige vochtproblemen, dan kan impregneren dit zelfs verergeren. Het is daarom belangrijk dat de gevel geen haarscheurtjes of verouderd voegwerk bevat. Deze moeten eerst worden opgelost alvorens te impregneren.

Vooral oude gebouwen (monumenten) hebben last van zout in de gevels. Dit zout kristalliseert in bouwmaterialen. Zoutkristallen zetten, net als ijskristallen, uit en zorgen voor druk. Deze druk kan (haar)scheurtjes veroorzaken waar water door naar binnen dringt. Dit maakt impregneren zinloos.
Ook bij vochtproblemen achter de te behandelen gevel (bijvoorbeeld door optrekkend vocht in de spouwmuur) is impregneren een slecht idee. Dit vocht kan bij koud weer geen kant op, bevriest en veroorzaakt vorstschade. Los deze problemen bij de fundering eerst op, voordat de gevel geïmpregneerd wordt.

Vergelijk de verschillende bedrijven

Via deze website kunt u eenvoudig offertes aanvragen bij verschillende bedrijven die gevels kunnen impregneren. In drie stappen vraagt u offertes aan die u thuis op uw gemak kunt vergelijken. Het aanvragen van deze offertes is kosteloos en geheel vrijblijvend.